Soms zijn er van die momenten dat je denkt: wat is er aan de hand?! Niemand beweegt met je mee en alles lijkt zich tegen je te keren. Of je zet je keihard in voor iets, maar je krijgt van niemand reactie. Dat zijn momenten waarop je soms gewoon even alles uit je handen moet laten vallen. Even stoppen, pauze, ademhalen. En: even schudden aan die appelboom! 

Heb je die niet in je achtertuin staan? Geen probleem! Ik gebruik de appelboom als metafoor voor alle dingen die groeiende zijn in jouw leven. Als je stopt met doen en jezelf de tijd gunt om in het moment aan te komen, kun je al snel een beetje overzicht terugwinnen. Zet de telefoonlijn met jezelf wagenwijd open en vraag je af: hoe gaat het met mij? Dan krijg je vanzelf al een andere connectie te voelen.

Wat wil er nu via mij ontstaan?

Als je dan vervolgens eens deze vraag opwerpt: ‘wat wil er nu via mij ontstaan?’ Dan kan het zijn dat je al weer meer richting voor ogen krijgt. Een andere vraag die je vervolgens kunt stellen is: ‘wat is nu de eerstvolgende, logische stap?’ Luister vervolgens met al je zintuigen.

Word je heel boos of mega verdrietig? Gebruik die emoties dan om aan die appelboom te schudden die jouw leven voorstelt. Ruk ‘m niet uit de grond, maar schud er flink aan! Laat het leven maar weten dat je antwoorden wilt, dat je begeleiding zoekt.

Verwacht peren

Het leven antwoordt namelijk altijd, maar vaak wel op de meest onverwachte manieren. Als jij niet schudt, kan het leven niet antwoorden. Dus schud vooral en laat weten wat je wilt en waar je naar op zoek bent. De kans is groot dat je sneller antwoorden krijgt dan je had gedacht, in een vorm die je zelf nog niet had bedacht. Verwacht dus geen appels die uit de boom vallen, maar peren!

©[2022] MANON VAN DER KNAAP

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?