Ik woon nog niet zo lang in Haarlem, maar inmiddels ken ik de stad iets beter en zij mij ook. In de tweede editie van Haarlem City Mag (zie hier p. 55) vind je namelijk een gedicht van mijn hand.

Het gedicht vormt een eenheid met de conceptuele fotoreportage van Nathalie Dekker, die volledig in het teken staat van – hoe kan het ook anders – de stad Haarlem.

Hoe het gedicht de foto vond

Het schrijven van een gedicht bij een foto is uitdagend om te doen. Het liefst laat ik mijn gedichten in vrijheid ontstaan, maar nu werd ik ‘gestuurd’ door een beeld. Geen makkelijke opgave, omdat het ook geschikt moest blijven voor een breed Haarlems publiek.

Gekke bochten in mijn zinnen of ietwat diepzinnige uitglijders (zie legio voorbeelden op mijn insta-account manonvanderknaap.gedichten) passen daar niet bij. Dus werd het een simpel tekstje, wat kant-en-klaar in me opkwam, omdat ik het jaren geleden al eens had opgeschreven. Destijds ontstaan na een ontmoeting met een persoon waar de openheid zo groot was dat we er allebei van gingen glimmen. Prachtig, een situatie vol licht waar ik van ga schrijven… en dus ook dit gedicht.

het swingt bij jou
het zingt bij jou
het is met jou
altijd licht

Gratis verkrijgbaar in Haarlem

Haarlem City Mag vind je bij het VVV-kantoor, Pip Deli, Wijnpand, Stygr, Okhuysen, Het Kweekcafe, Knippen Duss, Het Dolhuys, Jules, Waldo, The Harlem Social Club, Monsieur Rouge, Mooie Boules en nog veel meer leuke Haarlemse winkels en horeca.

Ook een gedicht bij jouw foto? Stuur een bericht, dat kan bijvoorbeeld via Instagram of LinkedIn.

©[2022] MANON VAN DER KNAAP

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?