Creatief leven is nogal een kunst kan ik je vertellen. Ik vind het vaker moeilijk dan makkelijk. Dat komt omdat er zoveel andere regels gelden voor creativiteit dan je op school leert. Om te begrijpen hoe leuk je bent mét je creativiteit, zijn boeken over creativiteit vaak een mooie leidraad. Ze geven je inzicht over hoe je met jezelf om kunt gaan zodat je die creativiteit steeds beter kunt leven. Om zo steeds dichterbij jezelf te komen en bij de kern van je bestaan, want… is het leven in essentie niet creatief?

  • The Artist’s Way, Julia Cameron

In The Artist’s Way word je uitgenodigd om stapsgewijs aan de slag te gaan met je innerlijke kunstenaar. Het boekt begint met de morning pages, 3 pagina’s per dag die je vol mag schrijven met alles wat er in je opkomt. Door die oefening te doen, aangevuld met andere oefeningen, creëer je ruimte om je creatieve zelf beter te leren kennen. Als je wilt weten wie je bent onder de lagen van aangeleerd gedrag en voorbeeldrollen, biedt dit boek je handvaten. Ga op reis in jezelf en laat je innerlijke kunstenaar aan het woord, net zo lang tot hij/zij je leven heeft omgevormd tot een wereld waarin je veel meer in lijn leeft met dat wat je blij maakt.

  • Big Magic, Elizabeth Gilbert

Na het lezen van The Artist’s Way dacht ik: ‘ik weet nu zo’n beetje alles over het ‘verzorgen’ van mijn creatieve zelf. Dat boek van Elizabeth Gilbert hoef ik niet meer te lezen.’ Tot er een moment kwam waarop ik aan haar nieuwe roman ‘City of Girls’ begon en er zo door werd opgezogen dat ik toch wel erg benieuwd werd naar die ‘big magic’ van Elizabeth. Het handboek is een fantastische aanvulling op de creativiteitsbijbel van Julia Cameron. Het is levendig geschreven en biedt een verrassend leuk perspectief op het concept ‘idee’ als eigenzinnige entiteit die niets liever wil dan zich kenbaar maken via een menselijke partner. Het idee komt je bezoeken, gaat de deal met je aan en kan soms zomaar weer vertrekken. Leer daar maar eens mee samenwerken…

  • Spiegelogie, Willem de Ridder

Stel je voor dat jouw leven een perfecte weerspiegeling is van jezelf. Welke spelregels gelden er dan? Meesterverhalenverteller Willem de Ridder neemt je in zijn boek mee naar de basisprincipes van Spiegelogie. Hij vertelt hoe je met een paar simpele spelregels en oefeningen kunt leren houden van jezelf en van je leven een sprookje maakt. Probeer van dit boek geen chocola te maken, maar test de oefeningen zelf! Het levert je een heleboel plezier en magie op, want deze man kan als geen ander vertellen over de kunst van creatief leven. Tip: probeer de gevoelservaring en ‘alles zal veranderen in je leven’! Als je het mij vraagt, is het een van de leukste en meest toegankelijke meditaties ooit gemaakt. Laat die kabouters maar werken voor je.

©[2022] MANON VAN DER KNAAP

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?